вторник, 25 октомври 2016 г.

Представители на ФБМ организират кръгла маса на тема "ДАЕШ. (Не)Ислямска държава"

На 28. октомври 2016 г. от 13:30 ч. в аула 2.101 ще се проведе кръгла маса на тема "ДАЕШ.(Не)Ислямска държава" - модератор доц. д-р Мими Корнажева, със специалното участие на проф. д.ик.н. Владимир Чуков, автор на книгата „ДАЕШ.(Не)Ислямска държава" и на Любен Козарев, директор на Издателство Изток-Запад и издател на книгата.

Събитието е част от програмата на Годишната конференция на Русенски университет "Ангел Кънчев" и Съюза на учените, тематично направление Европеистика и международни отношения, тематика Политически науки и международна сигурност.


Кръглата маса осигурява платформа за дискусия върху ИДИЛ, терористичната организация, която   се определя днес като ислямския Франкенщайн на световната сцена. След терора в Париж през ноември 2015, световни лидери и медии все по-често употребяват понятието Даеш като име на организацията вместо ИДИЛ.
Професор Владимир Чуков, ръководител на Катедра "Европеистика и международни отношения", експерт по международна политика, ще очертае социални, племенни и регионални слоеве на ислямския радикализъм като катализатори на възникването на организацията. Ще постави акцент върху форсмажорните обстоятелства, с които се асоциира трансформирането на организацията от мафиотска банда в местни влиятелни милиции с протоправителствена структура. Ще коментира военния ръст на организацията като продукт на осигуреното финансиране и успешното привличане на войници от армията на С. Хюсеин, които са силно мотивирани за мъст и власт. Накрая ще подчертае тезата си, че в този случай военните са привличали теолози, а не обратното. Тъкмо с това ще обясни разликата между Даеш и Ал кайда. Даеш е военно-политически проект, докато Ал Кайда е религиозна и въображаема общност.
 
Автор: доц. д-р Мими Корнажева
 




 

Няма коментари:

Публикуване на коментар