вторник, 19 април 2022 г.

Екокофички за кисело мляко обединиха Русенския университет и Английската гимназия в нов успех

Пореден успех за Русенския университет, след като ученички от АЕГ „Гео Милев“ създадоха биоразградима кофичка за кисело мляко съвместно с преподаватели от Университета и се класираха за националния кръг на състезанието за учебни компании на Джуниър ачийвмънт – България. 


На 19.04.2022 г. Надежда Туркова, Ивайла Баева, Мирая Гешева и Габриела Терзиева, възпитанички на клуб „Млад предприемач“ на Английската гимназия в Русе, представиха своя проект на полуфиналното състезание на фондация Джуниър ачийвмънт – България за биоразградима кофичка за кисело мляко NECOфичка, която може да съхранява семенца в дъното си и да се ползва като временна саксия след употреба. Ръководителят на клуба гл. ас. д-р Христина Соколова от кат. Икономика и международни отношения на ФБМ сподели, че продуктът е замислен да се произвежда от иновативната PLA - полимлечна киселина, извлечена от царевично нишесте, която се разгражда след 12 седмици. 

Кофичката NECOфичка има три функции:

  1. Първо, съхранява киселото мляко по автентичен за българските производители начин. 
  2. Второ, може да се използва като саксия за отглеждане на цветя или разсади. 
  3. И трето, в дъното на кофичката има място за съхранение на семената.
Младите бизнес дами вярват, че по този начин ще запалят малки и големи, освен да се хранят здравословно, но и да поддържат природата и да засаждат растения.  Продуктът удовлетворява нуждите на пазарна ниша, която не е разработвана до момента, смятат от амбициозния дамски екип. Момичетата от клуба успяват да проектират и реализират прототип с помощта на доц. д-р Йордан Дойчинов от катедра Промишлен дизайн на Русенски университет. Те мечтаят да видят една нова България, в която нашите традиции са преобразени в нов екологичен облик.


Оттук нататък младите бизнес дами ще търсят партньори за реално производство на първите NECOфички, които да представят на националния кръг на състезанието в началото на юни месец тази година. Евентуална победа на националния кръг ще им донесе класиране за европейското състезание, което ще се проведе през юли в Португалия.


Новината подготви гл. ас. д-р Христина Соколова


Няма коментари:

Публикуване на коментар