вторник, 14 май 2024 г.

Участие на студенти от катедра „Икономика и международни отношения“ при РУ „Ангел Кънчев“ в лекция на тема “ЕКОлогия, ИКОномика или и двете?“

На 14 май 2024 г. студенти от специалностите „Икономика“, трети курс и студенти от специалност „Европейско и международно сътрудничество“, първи курс участваха в организираната от Университетска библиотека на Русенски университет лекция на тема „ЕКОлогия, ИКОномика или и двете?“.

Организатори на събитието са Русенският университет, в лицето на неговия Европейски Документационен Център и ЕВРОПА ДИРЕКТНО Русе, а лекцията се проведе в Университетската библиотека при Русенски университет (2Г.208). 

Експертът Румен Карамихалев, който е част от „Екип Европа Директно“ на Европейската комисия, представи своя дългогодишен практически опит пред студентите и дискутира с тях въпроси, свързани с еволюцията на екологията, предизвикателствата пред икономиката и кръговата икономика, Енергетика 101, ВЕИ производство и ВЕИ съхранение и др.

През последните тридесет години Румен Карамихалев е работил в различни държави за шведски стоманодобивни компании. Когато се връща в България и решава да се установи, прави проект и реализира строежа на екологична и енергоефективна къща. Тя е изградена от дървени панели тип „сандвич“ с енергиен клас А и цената й е много по-изгодна от тази на апартамент в София. 
Илияна Семерджиева, посланик на Европейския климатичен пакт, която също участва в организираното събитие, предизвика дискусия и направи коментар по актуални климатични теми.


Към студентите бяха отправени предизвикателни въпроси, поставящи на размисъл теми относно устойчивото развитие и потребление. 

Новината подготви гл. ас. д-р Даниела Илиева




Няма коментари:

Публикуване на коментар