вторник, 14 ноември 2017 г.

Преподавател от ФБМ участва в Иновационно състезание "Световна седмица на предприемачеството" 2017 в СУ "Възраждане" - Русе

На 14. ноември 2017 г. се проведе Иновационно състезание като съвместна инициатива на СУ "Възраждане" гр. Русе и Центъра по предприемачество на Русенски университет "Ангел Кънчев". Събитието отбеляза началото на поредицата от участия на Факултет "Бизнес и мениджмънт" в световната седмица на предприемачеството (13.11. - 19.11.2017) под егидата на Junior achievment Bulgaria. Участниците са ученици от девети клас на СУ "Възраждане" в гр. Русе.

Откриването на състезанието се извърши от Цветелина Радева - преподавател в СУ "Възраждане", доц. д-р Калоян Стоянов и д-р Ирина Костадинова - представители на Русенски университет "Ангел Кънчев".
 
Проведеното състезание бе под формата на интензивен уъркшоп за младежи от 15 до 19 години. Сформирани бяха осем екипа от деветокласници, които трябваше да представят своите бизнес идеи като презентация в PowerPoint или друг вид по зададена тема: Да изберат и представят една от 17-те цели за устойчиво развитие на ООН и да дадат възможно решение на проблема.
 
Работата на журито в състав: преподавателят от катедра "Мениджмънт и бизнес развитие" към Факултет "Бизнес и мениджмънт" д-р Ирина Костадинова и зам. деканът на Аграрно-индустриален факултет, Русенски университет "Ангел Кънчев" доц. д-р Калоян Стоянов бе трудна, но и приятна, заради ентусиазма на участниците и различната гледна точка, която учениците представиха по разгледаните проблеми, свързани с целите за устойчиво развитие:
  • Прекратяване на бедността във всичките ѝ форми навсякъде
  • Прекратяване на глада, постигане на хранителна сигурност, подобряване на храненето и насърчаване на устойчивото земеделие
  • Осигуряване на здравословен живот и насърчаване на благосъстоянието завички отвсички възрастови групи
  • Осигуряване на включващо и равностойно качествено образование и насърчаване на възможностите за всички за учене през целия живот
  • Предприемане на спешни мерки за борба с климатичните промени и тяхното влияние.

Всички участници в VI иновационен лагер през световната седмица на предприемачеството получиха сертификати и подаръци, осигурени от Факултет "Бизнес и мениджмънт" на Русенски университет "Ангел Кънчев".


В заключение може да се каже, че това събитие беше един прекрасен старт на вълнуващата седмица, която цели да създаде различна среда по отношение на насърчаване на предприемаческата и иновационната дейност на младите хора в Русе. Тази инициатива продължава да укрепва добрите взаимоотношения между СУ "Възраждане" и Русенския университет.

За контакти: гл. ас. д-р Ирина Костадинова, ikostadinova@uni-ruse.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар