сряда, 31 май 2017 г.

Работен семинар „Млади предприемачи под прикритие”, 2017, гр. Русе



Събитието е организирано на 30 май 2017 като съвместна инициатива на СУ „Възраждане“ , гр. Русе и катедра „Мениджмънт и бизнес развитие“ в рамките на Център по предприемачество към Русенски университет „Ангел Кънчев”. Участниците бяха студенти от специалности Бизнес мениджмънт и Публична администрация, втори и трети курс, както и  ученици от девети до единайсети клас на СУ „Възраждане“.  



Откриването на семинара бе направено от д-р Ирина Костадинова представител на катедра „Мениджмънт и бизнес развитие“ при Русенски университет „Ангел Кънчев”. 


Проведеният семинар  бе под формата на интензивен уоркшоп за младежи от 15 – 25 години. Представи се работата на девет екипа, които в рамките на четири часа трябваше да представят своите бизнес планове, бизнес идеи като PPT презентация. Най-големи дискусии породи представянето на студентите:
  • Боряна Каменова и Ралица Ангелова – Производство на соларни чанти (Публична администрация);
  • Йоана Томова и Христина Коларова – Керемиди със слънчеви батерии(Публична администрация);
  • Несрин Хюсеинова и Айсун Ахмедова – Мобилно приложение за градския транспорт в Русе(Публична администрация);
  • Александър Петров - Производство на уникални тактически ножове с флуоресцентна дръжка(Бизнес мениджмънт)


Учениците от клуба по „Предприемачество“ към СУ „Възраждане“ също показаха голяма активност, отлично се представиха:
  • Клаудия Димитрова и Джордж Егиазарян – Бизнес идея за производство на играчка „Пухчо“, която чрез светлини индикатори показва състоянието на бебетата(9б клас);
  • Милена Петкова – мобилно приложение осигуряващо сигурността на велосипедите против кражба.


В ролята на жури, което имаше за цел  единствено да даде полезна обратна връзка на участниците се изявиха представители на Startup factory, Русе: Емилиян Енев, Вихрен Ганев, Мартин Панайотов  и учителите от СУ„Възраждане“, Цветелина Радева, Мария Йорданова и д-р Ирина Костадинова. Работата бе отговорна, но и приятна, заради качеството на предложените разработки и ентусиазма на участниците по време на представянето на техните иновативни идеи и планове. Студентите и учениците бързо разбраха, че коментарите и критиките нямат личностен характер, а единственно целят да повишат качеството на тяхната работа в бъдеще.

Като заключителни думи на проведения работен семинар може да се каже, че той премина в изключително ползотворен за всички страни дух и е добър финал на добрата съвместна работа на двете образователни институции през цялата учебна 2016/2017.
Видно е, че младите хора на Русе имат предприемаческо и иновативно мислене, което трябва да бъде насърчавано на всички възможни равнища.
Тази инициатива дава възможност да се помисли за бъдещата съвместна работа в посока участие с общ проект в Третото  Иновативно младежко ЕКСПО, Русе, 2018 на което домакин ще бъде отново Русенски университет „Ангел Кънчев”.

Автор: гл. ас. д-р Ирина Костадинова ikostadinova@uni-ruse.bg 

Няма коментари:

Публикуване на коментар