петък, 19 април 2019 г.

Проведоха се практически обучения с възпитаници от специалност „Международни икономически отношения“, организирани от катедра „Икономика“


На 19 април 2019 г. студенти, обучаващи се в специалност „МИО“ при РУ „А. Кънчев“ и СА „Д. А. Ценов“ и техните преподаватели посетиха производствената база на компанията „Калинел“ ЕООД и Туристическия информационен център в гр. Троян.
В срещата взеха участие Яна Колева, Диляна Димитрова четвърти курс, специалност „МИО“ и гл. ас. д-р Даниела Илиева, преподавател в катедра „Икономика“.

Собственикът и основател на „Калинел“ ЕООД г-н Марин Радевски посрещна лично своите гости и ги приветства с добре дошли в залата за експозиции на една от водещите компании в производството на домашен текстил в Европа и една от най-големите в страната. Под формата на семинар г-н Радевски разказа на студентите за историята на фирмата – за изминатия път от идеята и първия малък цех в съседно на Троян село, до основен доставчик на ИКЕА. В изложението си г-н Радевски разказа за конкретни случаи с възникнали кризисни ситуации, действията на компанията в казуси с проблемни доставки, за тактиките на убеждаване на клиенти, с процесите при увеличаване на асортимента и за териториалното разрастване чрез инвестиции зад граница. В изложението си г-н Радевски неколкократно призова студентите да пътуват повече - задължителна черта за всеки успешен търговец.
Своята дейност пред студентите представи и неговият търговски отдел, сред който е и Наталия Рогошева. Тя и други представители на отдела разказаха за ползите от преподаваните в специалността дисциплини за по-бързото ѝ навлизане в работната среда – правилата „ИНКОТЕРМС“, техниките за водене на преговори и бизнес кореспонденция, клаузите при външнотърговски договори и др. В компанията работи млад и амбициозен екип, който непрекъснато се допълва от специалисти с икономически профил, увериха домакините. Бяха зададени и много въпроси – както от студенти, така и от преподаватели, на които домакините отговориха в детайли с конкретни примери.


Водени от Наталия Рогошева, студенти и преподаватели посетиха и се запознаха с дейностите в производствените, опаковъчни и складови помещения на „Калинел“ ЕООД.
Следващата практическа част от посещението в Троян бе в Туристическия информационен център на града, където в ролята на лектор влезе Цветелина Калчева, секретар на Община Троян. Цветелина Калчева разказа за своя кариерен път, като подчерта важността на преддипломната практика за студентите - по този начин тя намира първата си работа в компанията „Рико стил” ЕООД в Троян, една от най-добрите фабрики за производство на столове и маси от масив, в която се доверяват на студенти икономисти в търсенето на нови клиенти от Западна Европа.

Цветелина Калчева също открои ползата от наученото в комуникациите на чужд език и преговорните умения, разказа за своя опит в следването си в Германия по програма „Еразъм“ и насърчи студентите да използват програмата и всяка друга възможност да посещават чужди страни и научат повече за местните култури.

Посещенията в „Калинел“ ЕООД и Туристическия информационен център са част от научния календар за 2019-та година на катедра „Икономика“.


За повече информация: гл. ас. д-р Даниела Илиева, dgilieva@uni-ruse.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар