понеделник, 30 май 2022 г.

Среща на А.Л.Филтър със студенти от специалност Индустриален мениджмънт


На 30. май 2022 г. се проведе среща на представители на А.Л.Филтър със студенти от специалност Индустриален мениджмънт.

А.Л. Филтър се свърза с нас, и покани студентите, завършващи трети курс “Индустриален мениджмънт” на среща. На портала ни посреща Вилиана Камбурова - наш випускник, преди няколко години завършила специалност “Бизнес мениджмънт”, а сега - специалист човешки ресурси в А.Л. Филтър. В конферентната зала се срещнахме с част от топ-мениджмънта на фирмата - изпълнителния директор (CEO) г-н Нимрод Габай, производствения мениджър Зеррин Даудов и ръководителят на инженеринговия отдел - г-н Шимон. 

Относно стажа: CEO поясни, че фирмата търси перспективни студенти и иска да работи с тях още от момента на тяхното следване в университета. Студентите биха могли да работят във фирмата по съобразен със занятията график, на непълен работен ден в някой от отделите. В края на стажа фирмата да предложи подходящи отворени позиции. Така студентите получават достъп към вратата за тяхната практика и кариера, а след дипломирането им фирмата предлага работа на инженер, преминал пълноценен стаж в предприятието. Обсъдихме няколко допълнителни възможности за студентите от 3 и 4 курс: работа през вакацията, работа през семестъра на непълно работно време, работа по проект за подобряване на процес в предприятие, работа с наставник, съдействие за дипломната работа. CEO спомена и за опцията, в която фирмата би могла да покрие семестриалните такси, а студентът да се ангажира да работи във фирмата след дипломирането за определен срок.

Традиционно се набляга на аналитичното мислене, висока компютърна грамотност (обработка на данни в Excel, работа с моделиращи софтуери). Знанието на чуждите езици също е от голямо значение - предприятието е част от A.L. Group с поделенията в България, САЩ, Китай и Израел.

Вероятно, подобни практики ще стават все по-разпространени, тъй като пазарът на труда става все по-гладен за инженерите с мениджърските качества. Такава практика изглежда като добра опция и за студентите. Така те могат да прекъснат омагьосания кръг: “не вземат на работа, защото няма опит; няма опит, защото не вземат на работа”.


Тур из производството: След срещата с CEO следваше една впечатляваща екскурзия из производството - производствения мениджър я направи максимално интересна и информативна - цехове, складове, лаборатории: пипахме материалите, държахме в ръцете още горещ елемент на филтъра, тъкмо излезнал от машината за леене на пластмаси. Сравнявахме мострите, отваряхме кутии с готовите изделия, минахме през всички производствени линии, наблюдавахме процеса на изпитанията на новия вид филтри. А на линията за сгъване на хартиената хармоника даже се опитахме да се включим в процеса по сгъването им. Отстрани изглеждаше лесно, но на практика се оказа непосилно за нас. Повечето от производствените линии са направени от инженерите на фирмата. Една от такива линии я срещнахме в 4 различни поколения. Като първото беше с основно ръчни операции, а последното поколение - с конвейри, лазерни сензори и робот-ръка. Цялата разходка из производството отне около 2 часа. През цялото време мениджърите бяха до нас.




Автор на новината: гл.ас.д-р Игор Шелудко

isheludko@uni-ruse.bg



Няма коментари:

Публикуване на коментар