понеделник, 20 ноември 2023 г.

Пътуваща изложба по повод 200 години от рождението на Шандор Петьофи пристигна в Русенския университет

Русенският университет става домакин на изложбата "Петьофи обикаля света", организирана от Унгарския културен институт „Лист“. Експозицията е разположена в топлата връзка между Ректората и Корпус 2 на университета. „Петьофи обикаля света“ е международна изложба, която е организирана по повод 200 години от рождението на унгарския поет. Целта ѝ е да разкрие на посетителите необикновените качества на поета-революционер Шандор Петьофи. 

Експозицията включва 13 пана с най-ценните приноси на Петьофи в пробуждането на унгарската народност към национална независимост. Петьофи е символът на романтичната епоха и национално-освободителната борба на Унгария. За краткия си 26-годишен живот Шандор Петьофи оставя на света близо 1000 стихотворения, като неговата вълнуваща поезия докосва сърцата, както на поколения унгарци, така и на милиони читатели по света. Той става главен вдъхновител и на българското национално-освободително движение.  

Изложбените пана ще останат на разположение на посетителите до 15.01.2024 г. 

Събитието е организирано със съдействието на гл. ас. д-р Христина Соколова - унгарист и преподавател в катедра "Икономика и международни отношения", Факултет "Бизнес и мениджмънт".

Новината подготви гл. ас. д-р Христина Соколова 

Няма коментари:

Публикуване на коментар