петък, 30 март 2018 г.

Иновационен лагер в рамките на Световната седмица на парите

На 30 март 2018 във втори корпус на Русенски университет „Ангел Кънчев” се проведе Иновационен лагер Teen Coin за ученици от 8 до 12 клас и Teen Coin Junior за ученици от 5 до 7 клас. Инициативата се организира по повод „Световна седмица на парите 2018 г.” от Джуниър Ачийвмънт България, Русенски университет „Ангел Кънчев” и ПМГ „Баба Тонка” с подкрепата на Фондация „Русе – град на свободния дух”.
Участие взеха близо 120 ученици от училища в Русе, Враца и Бяла.  Поставените задачи бяха свързани с генериране на идеи за електронен бизнес – за възрастова група 5-7 клас и за иновативни решения  на проблеми в град Русе – за възрастова група 8-12 клас. В продължение на 3 час учениците работиха усърдно, подпомагани от своите ментори – ученици от 12 клас, студенти и докторанти от РУ „Ангел Кънчев”, след което представиха идеите си пред жури.
В групата 5-7 клас се конкурираха 11 отбора, чиито интересни идеи по казус "Въпросите за парите са важни". Участниците проучиха основните функции на парите, историческото развитие на парите, както и същността на виртуалните валути, а презентациите им затрудниха решението на журито.
На 1-во място се класира отбор "Planetcoin" с представата за единна електронна валута на планетата Земя с фиксирана стойност . В отбора работиха Григор Николов и Юлияна Йотова от ОУ "Иван Вазов", Теодора Даскалова от ОУ "Любен Каравелов", Моника Георгиева от СУ "Възраждане", Светослав Светлов от ОУ "Козма Тричков" - Враца и Евелин Младенова от ОУ "Отец Паисий".
Второ място зае отбор "PiggyBank" с визията за единна електронна валута "Ливро", обединяваща български Лев, Евро и Британска Лира. Идеята е резултат от екипната работа на: Филипа Петрова от ОУ "Отец Паисий", Радослав Цонев от СУ "Възраждане", Искрен Михайлов от ОУ "Любен Каравелов", Тодор Стойков от ОУ "Иван Вазов" и Гергана Стойчева ПМГ "Баба Тонка".
Трето място получи не по-малко интересното представяне на холограмната междупланетарна валута "Starcoin" на едноименния отбор, в който изследваха и твориха: Калоян Колев от СУ "Възраждане", Виктор Неделчев от ОУ "Отец Паисий", Ива Дамянова, Стилиян Стоилов и Преслав Нанков от ОУ "Иван Вазов".
Предложенията на учениците от 8 до 12 клас бяха оценявани по критерии като приложимост, иновативност и обществена значимост от пет членно жури, включващо представители на академичната общност и бизнеса. 14 отбора представиха своите иновативни решения на проблеми в Русе. Всички те имаха за цел подобряване на живота на жителите на гр. Русе, привличане на туристи и задържане на младите хора в града. Наградени бяха:
Първо място: Анита Иванова от ПАГ „Гео Милев” Русе, Биляна Инджева, Деян Джумалийски, Константин Щерев и Йоан Димитров от ПМГ „Баба Тонка” Русе за тяхната идея за производство на електроенергия чрез река Дунав.
Второ място: Веселка Никова от СУ „Васил Левски” Русе, Елена Михайлова от ПМГ „Баба Тонка” Русе, Илона Коцева от СУ „Козма Тричков” Враца и Боян Тодоров от СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ” Русе за идеята им за вграждане на електрическо фолио под асфалтната настилка, захранвано от електроенергия чрез река Дунав, като решение на проблема със снегопочистването през зимата. Предложението бе обвързано с настоящия проект за основен ремонт на множество улици в града.
Трето място: Емилия Генова и Александър Мирославов от ПМГ „Баба Тонка” Русе, Катрин Тодорова от СУ „Христо Ботев” Русе, Натали Тодорова и Ванеса Николова от СУ „Козма Тричков” Враца за идеята им за изграждане на база с водни спортни съоръжения на брега на река Дунав, което ще е атрактивно за младите хора в града и ще привлече туристи.

За контакти:

доц. д-р Свилена Рускова, sruskova@uni-ruse.bg 
гл. ас. д-р Милена Тодорова, mtodorova@uni-ruse.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар