петък, 22 ноември 2019 г.

Преподаватели от ФБМ оцениха идейните предложения в Иновационен лагер по предприемачество

На 22. ноември 2019 г. в Русенския университет се проведе шестчасов маратон по предприемачество, наречен Иновационен лагер. Събитието събра ученици от различни класове на Математическата гимназия „Баба Тонка", ПГИУ „Елиас Канети", СУЕЕ „Св. Константин Кирил Философ", СУ „Възраждане", СУПНЕ „Фридрих Шилер", ОУ „Отец Паисий". 

И малките (5-7 клас) и големите (8-12 клас) ученици трябваше да решават казус, свързан с търсене на идея, заразяваща общността, която да бъде с екологична, социална или социално-екологична насоченост, аналогично на „Капачки за бъдеще".
17 ученическите екипи (8-12 клас) се състезаваха за първото място в Иновационен лагер Русе 2019. Журито определи като най-иновативно решението на отбор „BioTeam" от Математическа гимназия „Баба Тонка" (в състав: Венцислава Цонева, Вилиан Пишев, Ивайло Димитров, Йоана Бобева и Цветелина Милкова), предложил построяването на специални паркове за пчели (ботанически градини за отглеждане на пчели), като част от приходите ще отиват за насърчаване производството на био-пестициди,  които ще се предоставят на пчелари. Пчелите имат важна роля за биоразнообразието, стотици пчелни семейства измират заради пестициди, с които пръскат земеделците. Това са основателни причини, определили избора им на кауза.
Класиралият се на второ място отбор „КафЕКО" от МГ „Баба Тонка" (в състав: Анна Дечева, Даная Данева, Кристиан Григоров, Николета Николаева и Рая Валчак) предложи да стартира производство на трупчета (пелети) от утайка на кафе, които ще отделят 80% по-малко вредни емисии от дървесината и 20% повече топлина от дървесината. Клиенти ще са хората отговарящи на критериите на ДА „Социално подпомагане" за целеви помощи за отопление и хората, които избират ЕКОлогичното пред ЕГОистичното.
Трето място зае отбор „Иксия" от ПГИУ „Елиас Канети" (в състав: Ан-Мари Георгиева, Димитър Петков, Евгения Петрова, Йоанна Миланова, Фарес Алфарес) с предложение за разработване на идеята за „пластфалт" – асфалт от пластмасови отпадъци. Целта им е намаляване на замърсяването на околната среда с пластмасови отпадъци.
Малките предприемачи (5-7 клас) се справиха запомнящо се и впечатлиха и журито, и публиката. Първо място спечели отбор в състав: Божидар Дудев, Георги Ганчев, Георги Иванов и Станислав Ботев от МГ „Баба Тонка". Второ място бе отредено за малките предприемачи Виктория Бикова, Елия Тодорова, Георги Георгиев, Даниел Василев и Бела Йорданова от МГ „Баба Тонка". Чудесно впечатление направи екипът на ОУ „Отец Паисий" в състав: Йоана Обретенова, Християн Колев, Йоанна Обретенова, Десислава Драганова и Пресиян Тодоров и заслужено заеха трето място.

Иновационният лагер се реализира за поредна година, благодарение на партньорството между клуба по предприемачество „Успешните хора" на Математическа гимназия „Баба Тонка" и Русенския университет. В събитието като жури взеха участие заместник-ректорът на висшето училище - проф. Диана Антонова, деканът на Факултет „Природни науки и образование" - доц. Десислава Атанасова, деканът на факултет „Бизнес и мениджмънт" – доц. д-р Александър Петков, представители на бизнеса - Звезделина Минкова и Ирена Стратиева от NN България, офис Русе и Мартина Филипова – агенция за дизайн и реклама „Underline".


Към източника на новината

Няма коментари:

Публикуване на коментар